Jdi na obsah Jdi na menu
 


Užovka červená

28. 10. 2010

 

Elephe guttata Snow

 

Český název

 

Užovka červená

 

Výskyt

 

Jih a jihovýchod USA, severovýchod Mexica

 

Velikost

 

120–180 cm

 

Zbarvení

 

cihlově oranžová, černá, hnědá, žlutá, červená – výrazné fleky na těle, spodní část světlá

 

Tělo

 

štíhlé tělo, hlava oddělená od těla

 

Terárium

 

80 x 40 x 40 cm

 

Chov

 

Poměrně nenáročný chovanec, který si rychle zvyká na manipulaci v rukou. V teráriu udržujeme teplotu 22-28 °C s mírným lokálním ohřevem. Dospívá dle velikosti ve 2-4 letech. Minimální délka samice při páření by měla být 90 cm. Pro úspěšné páření se osvědčuje zimování při teplotách 12-15 °C (není ovšem podmínkou). Cca. 2 měsíce od páření samice snese snůšku vajec, těch je 10-30 dle velikosti a kondice samice. Někteří chovatelé opakují tento koloběh u samic i 2-3x ročně, bohužel se to projevuje na kondici a délce života těchto samic. Vejce přemisťujeme od samice do vlhkého rašeliníku nebo na vermikulit a takto připravené umístíme do inkubátoru. Vejce se inkubují při teplotě 28 °C cca. 62-85 dní. Je možné inkubovat i při pokojové teplotě, nicméně nižší teplota prodlužuje délku inkubace. Neoplozená vejce oddělujeme od ostatních a jejich výskyt je patrný do prvních 14 dnů inkubace. Mláďata se líhnou postupně po proříznutí kožovitého obalu vejce během 2-5 dnů ve velikosti 20-30 cm. Po vylíhnutí jsou již samostatná. Vyčkáme do prvního svleku mláďat a předkládáme jednodenní myší holata ke krmení. V případě opětovného odmítání živé potravy přejdeme k nastřiženým holatům a v poslední fázi k násilnému krmení.

 

V případě dodržení základních podmínek pro chov tohoto hada, je tento ideálním chovancem pro začínající chovatele a teraristy. Rozmnožení tohoto druhu není nikterak složité a v zajetí jsou již desítky generací v několika barevných variantách. Zvláště v USA se vznikem nových barevných odchylek zabývají desítky teraristů a chovatelských stanic. Spousta z těchto mutací je již také dostupná v ČR a proto tito hadi patří bezesporu k nejoblíbenějším mezi našimi chovateli.

 

Elaphe guttata Snow
Lze říci, že se jedná de facto o čistého albína. Tito hadi mají redukován červený i černý pigment a jejich tělo je tedy celé bílé s mírným nádechem růžové nebo žluté. Struktura kresby zůstává zachována a tvoří ji právě narůžovělé nebo nažloutlé odstíny. Tato forma je již v ČR pevně zakotvena a českým chovatelům se daří tuzemskou populaci bez větších komplikací rozšiřovat. Chov je stejný jako u přírodně zbarvených jedinců.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář