Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se starat o kočičky

27. 10. 2010

 

Kočičí výbava - WC

WC a kočka - zdálo by se, že to bude problém, ale opak je pravdou. Každá kočička je od přírody velmi čistotná a proto jí nedělá problém chodit na svou toaletu. Jen je potřeba vybrat tu správnou a přizpůsobit vše tak, aby to kočičce bylo příjemné. Potom uvidíte, že vše půjde jako po drátkách.
Jaké WC pořídit a čím ho naplnit? Jak se o ně starat a jak kočičku naučit je používat? A jak ji naučit používat dokonce "člověčí" WC? Na tyto otázky vám odpoví náš článek.

Kočičí výbava - strava

Jaká strava? Záleží na vás, jakou stravu pro svou kočičku vyberete. Můžete připravovat domácí stravu nebo kupovat průmyslovou - granule, konzervy, paštiky. Ale vždy výhradně určené pro kočky. Můžeme koupit i maso (nekupovat maso pro kočky a psy), ale tady pozor - např. vepřové maso nikdy nesmí kočka syrové. Velkou pochoutkou je i rybí filé, drůbeží játra či trochu šunky. Strava musí být pestrá.

Pití - kočky dost pijí, závisí to také na složení potravy - pokud kočka jí více suché potravy, potřebuje větší množství tekutin. Podávejte kočce vždy čerstvou vodu. Použijete-li kupovanou, pak samozřejmě bez bublinek (neperlivou).

Pořizujeme si kočičku

Rad a nápadů na podobná témata není nikdy dost, proto je tu další článek na téma výběru kočičky, přípravy na její příchod do domácnosti a také některých zvyklostí, které bychom kočce měli dopřát.
První úvaha - dobře si rozmysli, jakou kočičku chceš, jestli se o ni budeš dobře starat, máš-li na ni dosti času. Vyber si raději kotě než dospělou kočku, koťátko si na tebe rychleji zvykne.
Které kotě? Pokud si jdeš vybrat kotě, pozoruj nejdříve všechna koťata, jak se chovají a co dělají, a vyber koťátko, které je aktivní, ale ne agresivní. Výběr koťatka je důležitý, proto ho neuspěchej!

Kočičí výbava - hračky

Jaké hračky?
Hraček je v obchodech k dostání velké množství. Kočky si ale vystačí třeba s papírovou krabicí, kouskem papírku na provázku nebo jenom zmuchlaným papírem. Ne všechny kupované hračky vaši kočičku zaujmou, před jejich nákupem si udělejte malý průzkum, co se vaší kočičce líbí. Kočky mají rády hračky, které se kutálejí a valejí. Velmi oblíbená je malá šedivá plyšová myška.
Proč si hrát?
Hraní je důležité pro kotě i pro dospělou kočku. Pěstuje všechny smysly kočiček a částečně nahrazuje lov. V neposlední řadě kočka se hraním i dobře baví.

Příprava bytu na příchod kočky

Příprava bytu k pobytu kočky je nutná. V případě, že jste nikdy kočku doma neměli, toužíte po ní a máte rádi pořádek až puntičkářský, kočku si nepořizujte. Kočka vnese do domu chaos a život, ale zároveň klid a svůj majestát. Zvláštní kombinace, kterou pochopí jen ten, kdo s kočkou doma žije. Kočka vyžaduje klid, vyžaduje pohyb a hlavně vše, co vyžaduje, musí být uspokojeno v co nejkratším čase a v co nejvyšší kvalitě.
Pes vás má za páníčka a plně vás respektuje a poslouchá, jste jeho PÁN. Kočka vás má za partnera, nad kterým má občas navrch. Přesto stále používám výraz "páníček a panička", ale to vlastně jen jako oslovení a odlišení muže a ženy. Hlavním bodem přípravy je příprava psychická. Připravte se, že pokud jste se cítili jako pán domu, je s tím konec. váš dům či byt dostane nového pána. Vše bude bezvýhradně kočky.

Stěhujeme se s kočkou

KočkaStejně jako pro člověka i pro kočku představuje stěhování značný stres. Nové místo, noví lidé, nové zvuky a cesta do neznáma. Jak tedy kočce pomoci, aby si na nové místo zdárně přivykla?
Vezměmě v úvahu povahu
Každá kočka je jiná, některá s ledovým klidem snáší manipulaci cizími lidmi i veterinářem, blahosklonně si prohlédne návštěvu a dokonce snese i cizího psa a děti. Taková kočka je zpravidla na stres více odolná, než ta, která se od cizího člověka nedá pohladit, před návštěvami zalézá do různých zákoutí a opouští je až dlouho potom, co již návštěva odešla. Na každého nového člena rodiny reaguje překotně, možná též nežádoucím chování (močení mimo záchod, shazování věcí apod.). U nervově labilnějších jedinců bude přivykání na nové bydliště těžší.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kočička má energii

(adam, 27. 8. 2013 19:51)

mám kčičku.která má energii.pořád a jí jenom maso.asi je to prokočky to nejlepší,kganule jí jenom nikdy). měl bych jí dát spýš věc,, nebo ji něčim zabavit a nebo si sní hrát.