Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov králíčků

27. 10. 2010

 

  • Klec
V kleci se může králíček cítit dobře. Výhodou je její vzdušnost (nezapaří se jídlo, zelenina, použitý záchůdek), přes mříže vás může králíček snadno pozorovat a nemá pocit, že je někde izolovaný a sám. Na druhou stranu se cítí v bezpečí před případným nebezpečím, které má pudově v hlavě zafixováno. Většinou trvá nějaký čas, než si zvykne a získá důvěru. Proto ho posaďte do klece a nechte ho být, dokud si nezvykne. Někteří králíčci jsou více důvěřiví, někteří méně. Ti více budou mít tendenci vyskakovat z klece a prozkoumávat nové okolí (pokoj a následně celý byt), ti méně budou ze začátku schoulení v roku klece a budou se rozkoukávat :)

Příslušenství klece:
  • rohový nebo čtvercový (kočičí) záchůdek s podestýlkou (doporučujeme dřevěné lisované granule Cat´s Best, které pohlcují pachy a dobře sajou moč, dále hrudkující kukuřičné atd.),
  • mističku s vodou nebo napáječku,
  • mističku na směsku a granule,
  • jesličky na seno,
  • popřípadě připevněnou minerální kostku, o kterou si brousí zoubky, drápky a získávají z ní potřebné vitamíny.
Na dně klece můžete použít kobereček nebo slaměnou rohož, záleží, jak dobře a rychle váš králíček pochopí, kam se vykonává potřeba. Je dobré mu okolo klece dát ještě nějaký kobereček na odpočinek, když je venku. Králíčci velmi rádi odpočívají v blízkosti klece, kde se cítí v bezpečí, když jsou vypuštěni na návštěvu po bytě.

Jakou velikost klece zvolit?

Nejčastěji doporučovaná velikost klece je 100x50x50 cm, v takto velké kleci může králíček být zavřený většinu dne, kdy jste v práci/ve škole, aniž by měl pocit ztísněnosti. Mluvíme o běžné velikosti zakrslého králíčka nebo malého berana, králíčci nad 3-4 kg už by se v metrové kleci mohli cítit stísněně, byla by pro ně malá. Je potřeba, aby se králíček v kleci mohl pohodlně natáhnout, jak potřebuje. Menší klece jsou určené např. pro mláďata nebo pro opravdu zakrslého králíčka, který v dospělosti má do 1kg. Jinak 50cm klece jsou určené spíše pro drobné hlodavce (vyjma činčily).

  • Na volno
Králíčka mít puštěného na volno doporučujeme až po nějaké době po přinesení králíčka domů. Je potřeba ho ze začátku vychovávat, aby neomylně věděl, kam se vykonává potřeba a neznečistil vám byt. Další důležitou složkou výchovy je dávání najevo, která králíčkova činnost se vám nelíbí - například skákání po pohovce/posteli, bobkování a čurání na koberec, kousání závěsů a záclon, okusování kytek a překusování kabelů .. Pokud je králíček nevychovaný a necháváte ho vyrůstat jako dříví v lese, snadno se může stát, že vám velmi poškodí byt a vy budete akorát tak zklamaní a nešťastní, soužití s králíčkem přestane být radostí.
Když máte pocit, že je králíček dostatečně vychovaný a nejlépe po pubertě, přichází do úvahy ta lepší možnost - mít králíčka volně puštěného doma. Není již potřeba klec na zavření králíčka, ale vše z klece potřeba je. Každý králíček potřebuje "svůj" kout. Bude potřebovat svůj kobereček na odpočinek, svoji mističku na vodu a směsku s granulema, misku nebo krabici na seno a na ní připevněnou minerální kostku. Hlavní je záchůdek, osvědčilo se dávat ho nejlépe do tmavších rohů - králíčci rádi na záchodě soukromí :)
www.kralici.cz
 

 

Bertinka
obrázek. www.kralici.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

porod

(anna, 22. 7. 2012 12:56)

dory den ja mam dva kraliki a narodila se mi maly kralici ale mrtvi ale nevim proc byli mrtvi a prosim mohlibiste mi napsat dekuji dam vam moji imejlovou adresu anislavasisa@seznamicz dekuju za odpoved tak mi napiste brzi naschledanou