Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochočení pískomila

29. 10. 2010

 

 

Ochočování pískokomila

  • ochočování začíná když se pískomilům otevřou očka a maminka už nekojí
  • pamatujeme na to, že neochočený pískomil se bude snažit skákat tzn. že chováme pouze nad teráriem nebo klecí
  • nechytáme pevně za ocásek, mohl by se mu ulomit, když už za ocásek držíme tak jen lehce a pouze jako nouzové držení
  • ze začátku nevytahujeme nadlouho, pamatujme na to, že je to pro zvířátko něco úplně nového a je to stres
  • neděláme prudké pohyby!
  • když si pískomili chováme, oslovujeme je jejich jmény (chovám Amy tak na ni pořád drmolím Amy, Amynko!)
  • snažíme se chovat si je ve stejnou dobu

1. den: Už je tu ten den, pískomilím miminkům se otevřela obě očka, maminka už nekojí. Otevírám klec a lehce nastavím ruku mezi hlouček. Někteří utíkají ale potom ze zvědavosti příjdou.

Ještě několikrát do klece ten den dáme ruku a necháme tak dlouho až nám mláďátka k ruce příjdou. Asi jim to bude trvat, ale začátek je důležitý. Možná vás "ochutnají" ale nebolí to. Hlavně se nezačněte škubat a ječet.

2. den: Dnes už si miminka vytáhneme. Sice jen na chvilku a budeme je držet nízko nad klecí, ale poprvé ucítíme jejich nádherné tělíčko v dlaních.

Do klece dáme ruku, počkáme až nám na ni nějaký mimišek vleze, lehce ho sevřeme a vytáhneme z klece (nezapomeňte okouzlením zavřít klec, pískomili za skříní zas tááák kouzelní nejsou). Držíme ho "v klícce" tak, aby nemohl vyskočit. Asi po minutě ho vrátíme a vystřídáme za další. Nemá cenu pokoušet se jim dávat odměnu z ruky, nevezmou si. Proto jim dáme po chování odměnu do klece.

No a tak si pískomili chováme další dny, prodlužujeme dobu mazlení.

po týdnu: Asi po týdnu (podle potřeby, až se vám bude zdát, že je pískomil klidnější) zkusíme pískomilkům dávat papu z ruky. Zkoušíme to tak dlouho, dokud se to nepovede  (tím myslím třeba 14 dní). Taky pískomili dáme poprvé do koupacího písku. Nasypeme ho na dno kdyblíku nebo nějaké nádoby a dáme do něj pískomili. Za chvíli přijdou sami na to, že se v něm dá hrabat a válet.

po měsíci: Je necháme po jednom běhat po bytě. Odstraníme dráty a zaděláme kryty všechny zásuvky u země. Stále na ně voláme jmény.

Tak pokračujeme dál, někteří pískomilové potom příjdou téměř na zavolání.

 

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bobani

(Verča, 15. 8. 2012 12:46)

AHoj, prosímtě mám taková problém.. koupila jsem si pred týdnem pískomily (2) jsou malincí, ale postupuju ochočovaní podle toho co se píše na netu skoro všude je to stejné.. ti moji bobánci si potravy na ruce ale vubec nevšímají, ale ruky se taky nebojí sami na ní lezou chvíli tam i pobudou a tak.. už jsem se zkusila i zvednou a lezli mi po rukách, akurát nevím jestli je to správný přístup.